Atenció al públic:

9:00h. - 13:00h.

Carrer Xaloc, 22

17230 Palamós

972 314 286

vedrunapalamos@vedruna.cat

Creant ponts a 3r d’ESO

Sovint s’empra l’expressió “crear ponts” com una metàfora d’acostament entre persones que tenen posicions molt allunyades. A 3r d’ESO també hem creat ponts, però no en el sentit metafòric sinó literalment.

Durant les darreres setmanes abans de les vacances de Nadal, els alumnes de 3r d’ESO van dedicar unes hores a la construcció d’un pont d’armadura. Aquesta pràctica ha complementat el que havíem treballat a classe de Tecnologia, en el tema d’Estructures. Havíem estudiat com els cossos poden suportar diferents tipus d’esforços o càrregues. En aquests ponts, les càrregues principals a tenir en compte són la compressió i la tracció.

Els models de pont no són inventats sinó que corresponen a models reals de ponts d’armadura. Són ponts formats per segments metàl·lics (algunes vegades fins i tot de fusta), molts més lleugers que els clàssics ponts de pedra. Alguns d’aquests tipus de ponts ja van quedar obsolets fa temps (alguns d’ells ja s’utilitzaven al segle XIX), però d’altres encara són plenament vigents. Tots plegats formen part de la història de la enginyeria civil, tant europea com nord-americana.

Els alumnes, en petits grups, van haver de triar un model de pont entre una llista de disponibles. Van dedicar diverses hores a buscar informació sobre el pont en qüestió (sovint en anglès), esbrinar com repartia les càrregues de compressió i tracció (cada model de pont ho fa de manera diferent), buscar exemples de casos reals i, evidentment, van haver de treballar de valent per construir la maqueta d’aquell pont.

Tot plegat es va plasmar en un projecte format per:

  • La construcció de la maqueta del pont
  • Una memòria detallada sobre el pont en qüestió, la seva història, detalls tècnics, procés de construcció de la maqueta, mides, etc …
  • Un presentació tipus Powerpoint, amb la que van haver de defensar en públic (a classe) el seu projecte
  • Una breu fitxa descriptiva del pont, per acompanyar la maqueta en l’exposició del hall de l’escola.

Actualment es poden veure les maquetes dels ponts al hall de l’Escola, on estan exposades. Restaran aquí durant alguns dies. Us animem a visitar aquesta petita exposició.

 

Podeu veure algunes fotos a continuació:

https://drive.google.com/open?id=1JvB9Pq0PUo4j_znoMwmvEdBsmt_TjQxg

 

Robert Vilaboa

Professor de Tecnologia

]]>

Comments are closed.
ÚLTIMES NOTÍCIES

 
Demana informació
 
Si vols rebre informació, nosaltres ens posem
en contacte amb tu i t’assessorem en el que necessitis.
 

Segueix-nos a

AGENDA

[tribe_events_list category="escola" limit="5"]
CreaEscola Quality Certificate for Education Website