Caràcter propi

CARÀCTER PROPI VEDRUNA
CONCRECIONS ESCOLA VEDRUNA-PALAMÓS

(partint del document “ PROPOSTA EDUCATIVA VEDRUNA”)

A l’Escola Vedruna-Palamós tractem de donar vida a un projecte engrescador que apunti cap a la formació de persones noves al servei d’un món renovat.

ELEMENTS NUCLEARS

La nostra escola centra el seu interès en:

La persona: considerada en totes les seves dimensions (física, afectiva, cognitiva, social, espiritual), preparant-la per fer front a les exigències del món contemporani i ajudant-la a ser capaç de realitzar-se en un projecte de vida amb sentit.

Una persona coneixedora de les seves possibilitats de créixer i de canviar, fidel a les pròpies conviccions, capaç d’assumir els propis errors, d’integrar els propis límits i de conviure amb ells, capaç de reconèixer i valorar la pròpia història de vida, així com la cultura i els valors del seu poble. Una persona -en relació als altres- asertiva, clara, oberta i veraç; respectuosa i dialogant; sensible, fraterna i solidària; compromesa amb la justícia; impulsora i constructora de pau. Una persona -en relació al món- promotora de vida i d’harmonia més enllà del present. Una persona a la recerca del sentit de l’existència humana, oberta a l’esperança i al misteri, conscient de la pròpia dignitat i sensible a la Transcendència.

La societat: fonamentada i inspirada en uns valors que fan possible una vida digna per a tothom.

Les persones del nostre projecte haurien de ser capaces de construir una societat generosa, compromesa, sensible al patiment, lliure, responsable, creativa, justa i participativa.

Els valors : urgents i més rellevants que hauria de fer propis aquesta societat

La vida. Educar en la defensa de la vida exigeix sensibilitzar-se de que la vida en si és un valor; afavorir hàbits de vida saludables i responsables; defensar els Drets Humans; adoptar actituds de respecte i de cura de la natura; treballar a favor d’un desenvolupament sostenible i d’un consum responsable; defensar-la allà on es troba amenaçada (per pobresa, malalties, maltractaments, guerres, abusos, violència…); ajudar a viure-la amb plenitud; agrair-la com a do rebut.

La llibertat, que porta a optar pel bé comú i que neix de la veritat, del respecte i de l’honestedat, exigeix créixer en autonomia personal i en responsabilitat; oferir, i no pas imposar; promoure la participació en la presa de decisions; valorar la diversitat en el plantejament de solucions; desenvolupar la capacitat crítica; afavorir la iniciativa i la creativitat.

La justícia. Per tal de vivenciar-la, ens cal reconèixer i valorar la dignitat de cada persona; atendre i recolzar les persones més desafortunades; promoure estructures humanitzadores allà on ens trobem; comprometre’ns amb la causa dels empobrits i a favor de l’eradicació de la pobresa.

La pau. Per tal de promoure-la, ens cal oferir espais i experiències on les persones puguin sentir-se reconegudes i valorades; desenvolupar hàbits de respecte, d’escolta, de diàleg, d’integració de les diferències; fomentar la convivència pacífica en la pluralitat; proposar estratègies per gestionar i resoldre conflictes; descobrir la força activa de la “no violència” i la necessitat d’exercir-la; promoure la “cooperació” per damunt de la “competitivitat”.

La fraternitat. La seva promoció ens exigeix establir relacions igualitàries; promoure i testimoniar a la pràctica actituds de servei, de diàleg, de tolerància, de tendresa, de compassió i de perdó.

La transcendència. Ens definim com una escola cristiana coherent i compromesa amb els valors inspirats en l’Evangeli. Rebutgem les postures fonamentalistes i ens adherim als principis humanistes de la FECC. Això comporta crear espais que permetin fer experiències de sortida de sí mateix i de descoberta dels altres; estimular el sentit de la transcendència amb respecte a les conviccions personals; cultivar la dimensió contemplativa i la capacitat d’interiorització; ajudar a la lliure descoberta del Déu present i actiu en la pròpia vida, en la dels altres, en l’univers i en la història.

Aquest projecte de persona i de societat, mitjançant aquests valors, configuren el nostre estil educatiu i, per tant, han d’amarar les metodologies i els continguts de la nostra oferta educativa, la pedagogia de la qual té l’AMOR com a base i fonament.

Podeu trobar aquesta informació en PDF al document adjunt.

Arxius d'interèsTambé et pot interessar...

Inscripció Batxillerat Dual

Circular d'inscripció per al Batxillerat Dual que cal omplir i entregar a la recepció del centre un cop fet el registre ON LINE obligatori a:   ...

llegir més »

Inscripcions escola d'idiomes extraescolar 18-19

Accediu a la informació i als fulls d'inscripció per a l'escola d'idiomes d'anglès i francès que hem organitzat conjuntament amb l'empresa especial...

llegir més »

Inscripció activitats extraescolars

Formulari d'inscripció a les activitats extraescolars: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSsbCqxHHbGYDNExc2f6gj0ZdrlbTDKBu_yKNovBtr4tg7Dw/...

llegir més »