Història

L’escola Vedruna de Palamós va obrir les seves portes el primer dia de maig de 1883.

Uns dies abans, el 27 d’abril, quatre germanes carmelites1 acompanyades de la Superiora General Paula Delpuig arribaven a Palamós, llavors un poble de 2.300 habitants, gràcies a la insistència del capellà de poble, Narcís Tapis, i a una “Junta de senyores” que creien que, tot i que ja hi havia alguna escola, es notava la manca de “formació religiosa” entre les noies del poble.

L’any 1882, després d’haver estat al Pedró i a la Plaça del Forn,  establiren l’escola al carrer Notaries,  on va estar ubicat el col·legi (anomenat Nostra Senyora del Carme) fins el trasllat a l’edifici actual del carrer Xaloc el curs 1968-69.

Està documentat que al cap de dos mesos el nombre de nenes ja era de 41. Els nens, que començaren a ser admesos l’any 1930, només hi podien romandre fins als set anys.

Després de l’interval de la Guerra Civil, durant la qual s’utilitzà l’edifici com alberg de refugiats i com a local del POUM, es reinicia l’ensenyament i, malgrat les penúries econòmiques que passaven les germanes, que s’havien de guanyar la vida amb treballs complementaris, es va seguir impartint l’ensenyament a les nenes i noies de la vila. S'ensenyava el “comerç” que interessava a moltes noies per assegurar-se un treball administratiu.

L'any 1963 s'implantà el Batxillerat Elemental com a Col·legi Lliure Adoptat i posteriorment el Batxillerat Superior. El curs 1972-73 es comença el Curs d’orientació Universitària (COU)  i el 1975 el Batxillerat Unificat Polivalent (BUP).

Amb la implantació de la Ensenyança General Bàsica (EGB) l’any 1971, s’introduí també la coeducació des de l’inici de l’escolarització, que en els nivells superiors ja estava incorporada des del començament.

Amb les diferents lleis d’Educació, l’escola es va adaptant a les novetats pròpies de cada moment, augmenta el professorat laic, renova metodologies, fa reformes i ampliacions a l’edifici, canvia aspectes organitzatius i estructurals i eixampla el radi d’acció.

Actualment, a partir de l’any 1993, ha anat incorporant els nivells obligatoris al Règim de concerts subscrits amb la Generalitat de Catalunya, essent escola concertada per la Generalitat de Catalunya en els nivells d’Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria, i imparteix també el Batxillerat.

Des de l’any 2010 forma part de la Fundació Privada Educativa Vedruna Girona, en el conjunt de les 36 escoles Vedruna de Catalunya.

[1] El 26 de febrer de 1926, Joaquima de Vedruna, nascuda a Barcelona i arrelada a Vic, realitza la Fundació de les Germanes Carmelites, de forma humil però significativa, a l'església dels Caputxins de Vic.  Nou noies es comprometen a formar part del nou Institut. Immediatament, al mateix mas Escorial, obren una escola gratuïta per a nenes i a la nit s'ofereixen a vetllar malalts.  Vedruna és un grup que ha fet de l'educació cristiana una tasca pròpia. Amb trets i estils ben específics, en la petja de la seva fundadora, manté des d’aleshores el  compromís d’atenció a la salut, l’educació i la marginació, en comunitats escampades arreu del món.
També et pot interessar...

Inscripció Batxillerat Dual

Circular d'inscripció per al Batxillerat Dual que cal omplir i entregar a la recepció del centre un cop fet el registre ON LINE obligatori a:   ...

llegir més »

Inscripcions escola d'idiomes extraescolar 18-19

Accediu a la informació i als fulls d'inscripció per a l'escola d'idiomes d'anglès i francès que hem organitzat conjuntament amb l'empresa especial...

llegir més »

Inscripció activitats extraescolars

Formulari d'inscripció a les activitats extraescolars: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScSsbCqxHHbGYDNExc2f6gj0ZdrlbTDKBu_yKNovBtr4tg7Dw/...

llegir més »